«Жодна їжа не має такого потужного впливу і так сильно не пов’язана з нашими почуттями, як десерти. Їх вживання є наслідком провини, туги, утримання та захоплення. Батьки мотивують десертами своїх дітей, а бабусі та дідусі балують онуків. Вони перше – від чого ми відмовляємося заради дієти, вони ж – пріоритетний засіб у створенні відчуття комфорту та задоволення. На жаль, не для мене», – сказала якось Шейна Лейб (Shayna Leib), американська художниця зі скла.
Через алергійну реакцію свого організму на інгредієнти, що містяться в десертах, Шейна повністю виключила борошняне і солодке зі свого раціону. Але це обмеження стало парадоксальним натхненням до творчої особистості. Щоб перебудувати своє мислення, креативна американка вирішила поглянути на десерти, як на форму, а не як на їжу. І це стало технічною загадкою, яка захопила Шейну Лейб, а згодом – пристрастю, і набагато більшою, ніж для будь-якого з нас їжа.
Свою колекцію «Pâtisserie» художниця «спекла» зі скла та порцеляни з використанням найрізноманітніших технік – видування сплаву, лиття та шліфування скла, гарячого ліплення, лемпворку, ліплення на гончарному колі і навіть видавлювання елементів за допомогою кондитерського шприца.
Вийшли шедеври! Шейна Лейб довела, десерти можуть потужно впливати не лише на вагу, а й на інтелект, та розвивати смак не лише гастрономічний, а й художній:)